Blessures bij voetbal voorkomen door bescherming

Voetbal is een intensieve sport waar er veel gedraaid, gesprint en gesprongen moet worden. In combinatie met lichamelijk contact kunnen er zo blessures ontstaan. Typische voetbalblessures zijn:

  • Hamstring verrekkingen en -scheuringen
  • Enkelband verrekking of scheuring (verzwikking enkels)
  • Knieband verrekking of scheuring
  • Gekneusde of gebroken vingers (keepers)

Hoewel een blessure nooit volledig voorkomen kan worden, zijn er wel maatregelen die het lichaam beschermen tegen blessures.

Verplicht: scheenbeschermers

Als voetballer ben je verplicht om scheenbeschermers te dragen tijdens de wedstrijd. Bij de meeste clubs is het ook verplicht om deze tijdens trainingen te dragen. Scheenbeschermers beschermen de benen met name tegen breuken bij harde tackles. Er zijn drie typen scheenbeschermers waaruit gekozen kan worden:

  • Losse beschermer: Wordt in de sok gedaan en door de sok op zijn plek gehouden, geen bevestiging aan het onderbeen.
  • Beschermer met elastiek: Wordt met één of twee elastieken met klitteband vastgemaakt aan het onderbeen. Het elastiek bevindt zich meestal boven- en onderaan de beschermer.
  • Scheenbeschermer met sokje: Blijft het beste op zijn plek zitten, doordat de beschermer vastzit aan een sokje dat onder de voetbalkous gedragen wordt. Niet iedere voetballer vindt dit prettig spelen.

Enkelbrace bij zwakke enkels

Bij een enkelverzwikking worden de enkelbanden opgerekt. Deze enkelbanden houden het enkelgewricht op zijn plaats. Wanneer een enkel eenmaal een keer verzwikt is geweest, is de kans op een nieuwe verzwikking een stuk groter. Bij 40% van de personen die voor het eerst een verzwikte enkel hebben opgelopen, komt de blessure binnen een jaar al terug. Een enkelbrace is hard of zacht en verstevigt de enkels aan de binnen- als buitenkant. Met een enkelbrace kan zonder problemen gevoetbald worden. Voor spelers met zwakke enkels is een enkelbrace sterk aanbevolen.

Keepershandschoenen

Keepershandschoenen beschermen de handen op verschillende manieren. De handen worden beschermd tegen de pijn die kan ontstaan wanneer een harde bal gestopt wordt. Belangrijker nog is de ondersteuning van de vingers. Met keepershandschoenen buigen deze minder snel door bij een harde bal, wat kneuzingen en breuken kan voorkomen. Voor keepers is het erg belangrijk dat de keepershandschoenen de juiste maat hebben. Zijn de handschoenen te groot, dan neemt de versteviging sterk af en kunnen kneuzingen en breuken alsnog relatief eenvoudig ontstaan.

Bescherming ellebogen, heupen en knieën keeper

Voor keepers bestaan er voetbalshirts en (lange) broeken die beschermend materiaal rond de knie, heupen en ellebogen hebben. Dit beschermt het lichaam bij een duik naar de bal, waarbij met name deze delen van het lichaam klappen te verduren krijgen. Gezien veel keepers in een korte sportbroek keepen, is met name een shirt met elleboogbescherming gebruikelijk.

Spierversterkende oefeningen

Een belangrijke methode om de kans op blessures te verkleinen, is het verstevigen van gevoelige spieren. Het enkel- en kniegewricht staat onder veel druk bij het voetballen. Blessures bij het voetbal concentreren zich dan ook vaak rond de enkel en knie. Door spieren rond de knie en enkel te trainen, kan het gewricht op een natuurlijke manier verstevigd worden, waardoor er minder snel verrekkingen en scheuringen optreden. In zekere zin kan het verstevigen van omliggende spieren vergeleken worden met het intapen van de enkels en knieën.

Voorgaande

Hier bestaat een complete voetbaloutfit uit

Tuesday 07 November 2017 at 10:58
Volgende

Voetbalkleding wassen

Tuesday 07 November 2017 at 11:39

Ontvang denieuwsbrief