Blessurevrij sporten: dat doe je zo

Veel binnen de sporters beginnen vol enthousiasme aan een nieuwe sport, om binnen de kortste keren geblesseerd te raken. In bijna alle gevallen kan dit voorkomen worden door verstandig en veilig te sporten.

Waarom veel mensen blessures oplopen

Wanneer gekeken wordt naar blessures die veel voorkomen in diverse sporten, is de enige conclusie dat een erg groot deel eenvoudig voorkomen had kunnen worden. Aan veel blessures ligt verkeerd materiaal, slechte kleding of een verkeerde techniek ten grondslag. Door tijd en iets meer geld te investeren in deze zaken kan een soms ernstige blessure voorkomen worden en sneller progressie worden geboekt.

Verkeerd materiaal vervangen

Slecht materiaal kan tijdens het sporten de kans op blessures vergroten. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van gewichten die oud zijn en een gewicht hebben dat niet overeenkomt met de opdruk. Het gevolg is dat bijvoorbeeld lange tijd gesport wordt met ongelijke gewichten op een dumbbell of bar, wat op de lange termijn kan leiden tot overbelasting van één kant van het lichaam. Verkeerd materiaal kan, bijvoorbeeld bij het wielrennen, ook leiden tot een verkeerde houding. Ook hier stijgt de kans op blessures aanzienlijk. Een andere mogelijkheid is materiaal dat afbreekt, waardoor ongelukken ontstaan. Investeer liever iets meer in materiaal dat goed is, zodat de energie optimaal gestoken kan worden in het sporten zelf en de risico’s op blessures worden geminimaliseerd.

Investeren in de juiste sportkleding

Ongeschikte sportkleding is een grote bron van blessureleed. Dat is zonde, want ook deze blessures kunnen eenvoudig voorkomen worden. Een veelgemaakte, grote fout onder (beginnende) hardlopers is dat er geen speciale hardloopschoenen gekocht worden. In plaats hiervan wordt gelopen op standaard sportschoenen of zelfs sneakers die niet gemaakt zijn om op te sporten. Dit gaat op korte afstanden bij een lage intensiteit nog goed, maar kan op de lange termijn snel leiden tot blessures aan vrijwel alle gewrichten tussen de tenen en heupen. Een andere fout is het dragen van hardloopschoenen die versleten zijn of niet gemaakt zijn voor de loopstijl van de persoon. Lees meer over aanpassingen van hardloopschoenen op basis van de loopstijl op de pagina hardloopschoenen tips. Ook bij andere sporten kan slechte kleding sneller tot blessures leiden, zoals schoenen met te veel demping bij het gewichtheffen of te kleine schoenen bij het wielrennen.

Te intensief starten met sporten

Veel beginnende sporters starten vol motivatie aan een nieuwe sport, maar lopen zichzelf hierbij voorbij. Het lichaam moet wennen aan een nieuw ritme van regelmatig sporten en heeft hier tijd voor nodig. Dit betekent dat het onverstandig is om van het ene op het andere moment een ritme van één keer sporten per week te veranderen in zes keer sporten per week. Een dergelijke rigoureuze aanpassing in het trainingsprogramma leidt bijna altijd tot overbelasting, die soms langdurig leed kan veroorzaken. Overbelastingen leiden soms tot gewrichts- en botontstekingen, die zeer traag herstellen. Om er zeker van te zijn dat op een goed tempo de intensiteit wordt opgebouwd, is het aan te raden om een trainingsschema te volgen dat is opgesteld door een expert. Hoewel het misschien frustrerend kan zijn om niet direct veel te kunnen sporten, levert het op de lange termijn meer op wanneer de intensiteit gedoseerd omhoog wordt gebracht.

Trainen met de verkeerde techniek

Tijdens het trainen, in welke sport dan ook, is een goede techniek nodig om progressie te boeken, maar ook blessures te voorkomen. Met name bij het gewichtheffen is het verstandig om veel aandacht te besteden aan de techniek. Bij een verkeerde techniek wordt er spanning gezet op lichaamsdelen die soms niet gebouwd zijn voor dit type inspanning. Spiegels in sportscholen kunnen helpen bij het correct uitvoeren van een oefening. Ook kunnen sportschool apps als Slowcam je helpen bij het controleren van de techniek.

Ongelukken voorkomen tijdens het sporten

Naast veilig sporten met het oog op blessures, is het ook van belang om veilig te sporten met het oog op het voorkomen van ongelukken. Zo is het vanzelfsprekend onveilig om ‘s avonds buiten te sporten in donkere kleding en vraagt ook gewichtheffen met zware gewichten om enkele veiligheidsmaatregelen. Lees tips over het voorkomen van ongelukken tijdens het sporten op de pagina tips voor veilig sporten.

Voorgaande

Hier bestaat een complete voetbaloutfit uit

Tuesday 07 November 2017 at 10:58
Volgende

Tips voor winterse sportkleding

Wednesday 18 April 2018 at 07:53

Ontvang denieuwsbrief