Hardloopschoenen tips

Hardloopschoenen zijn het belangrijkste onderdeel van de hardloopoutfit. Zonder goede hardloopschoenen liggen blessures op de loer. Er zijn verschillende factoren om op te letten bij de aankoop.

Waarom hardloopschoenen essentieel zijn

Sommige hardlopers, met name beginners, zien niet direct de noodzaak in voor hardloopschoenen. Wanneer er slechts korte afstanden worden gelopen is dit dan ook niet gek: de intensiteit is nog relatief laag en het lichaam staat slechts korte tijd onder druk. Toch zouden ook hier hardloopschoenen niet misstaan. Wordt er regelmatig gelopen en worden er bovendien afstanden van meer dan twee kilometer per keer gelopen, dan worden goede hardloopschoenen essentieel. Hardloopschoenen bieden ondersteuning van de voet en enkel, dempen de klap van iedere stap en kunnen bovendien zorgen voor corrigering bij een verkeerde loopstijl.

Drie voordelen van hardloopschoenen

Hardloopschoenen voorkomen (soms ernstige) blessures. Dit komt door de drie eerder genoemde voordelen:

Ondersteuning voet en enkel

Hardloopschoenen zijn van stevig, maar tegelijkertijd ademend materiaal dat de voet en tot op zekere hoogte de enkel goed ondersteunt. Normale sneakers, zeker sneakers die niet gemaakt zijn om op te sporten, doen dit niet. Het gevolg is dat je tijdens het hardlopen veel sneller een misstap kan maken zonder hardloopschoenen en hierbij de enkel kan verzwikken.

Demping

Het menselijk lichaam is gemaakt om lange tijd te rennen, maar de huidige ondergrond waar meestal op gerend wordt is een stuk harder dan een grasveld of bos, waarop het lichaam berekend is. De enkels, knieën en heupen krijgen tijdens het lopen op asfalt continu klappen die op den duur kunnen leiden tot een versnelde slijtage van gewrichten, overbelasting en pijn in het algemeen. Hardloopschoenen bieden veel demping en vangen deze klappen op deze manier grotendeels op.

Corrigeren verkeerde loopstijl

Er zijn grofweg drie loopstijlen die hardlopers doorgaans hebben: neutraal, pronerend en supinerend. Een neutrale loopstijl is goed en biedt relatief weinig risico op blessures. Bij pronatie is de enkel iets naar binnen gezakt, waardoor de landing bij iedere stap eerst op de binnenkant van de voet is. Bij supinatie, soms ook onderpronatie genoemd, land men eerst op de buitenkant van de voet. Bij zowel pronatie als supinatie neemt de kans op blessures toe ten opzichte van een neutrale loopstijl. Hardloopschoenen zijn gemaakt voor één van de drie loopstijlen. Schoenen voor pronerende of supinerende hardlopers corrigeren de loopwijze naar een meer neutrale stijl, waardoor de kans op blessures afneemt.

Tips bij de aankoop van hardloopschoenen

Bij de aankoop van hardloopschoenen is met name het laatste punt van pronatie en supinatie belangrijk om op te letten. Voor hardlopers is het daarom belangrijk om te weten wat hun loopstijl is. Zo kan er gekozen worden voor een paar hardloopschoenen dat inspeelt op deze loopstijl. Weet je niet wat je loopstijl is, kijk dan in de schoen waar de zool het meest versleten is. Is dit vooral aan de buitenkant van de voorvoet, dan is er waarschijnlijk sprake van supinatie. Is het de binnenkant van de voorvoet, dan wijst dit op pronatie. Is de slijtage gelijkwaardig verdeeld, dan heb je waarschijnlijk een neutrale loopstijl. Let op: slijtage aan de buitenkant van de hiel komt altijd voor. Houd bij de aankoop van hardloopschoenen verder rekening met het uitzetten van voeten tijdens het lopen en de dikte van hardloopsokken. Dit maakt de voeten groter en kan het nodig maken om schoenen te kopen met een grotere schoenmaat dan gebruikelijk. Houd ook rekening met de breedte van de voet. Bij bovengemiddeld brede of juist smalle voeten moeten ook de hardloopschoenen hierop uitgekozen worden. Voor stevige mensen is het tenslotte aanbevolen om schoenen te kiezen met extra demping, om met name de knieën beter te ondersteunen tijdens het hardlopen.

Voorgaande

Hier bestaat een complete voetbaloutfit uit

Tuesday 07 November 2017 at 10:58
Volgende

Marathon lopen? Check deze kledingtips!

Sunday 15 April 2018 at 10:25

Ontvang denieuwsbrief