Marathon lopen? Check deze kledingtips!

Voor veel hardlopers is het een levensdoel om ooit de marathon uit te lopen. Bij de voorbereiding op een marathon komt een hoop kijken. Niet alleen training, maar ook het uitkiezen van geschikte hardloopkleding.

Speciale hardloopkleding aanschaffen

Voor een wekelijks rondje door het park is het nog niet direct nodig om speciale hardloopkleding aan te schaffen. Een standaard sportshirt en -broek is voldoende en ook op normale sportschoenen kan er nog redelijk gelopen worden. Dit ligt anders wanneer er getraind wordt voor een marathon. De training voor een marathon is erg intensief en vergt meerdere trainingen per week voor de loper. Hoe verder de voorbereiding vordert, hoe meer er per keer gelopen moet worden, tot wel dertig kilometer per loop in de laatste fase van de voorbereiding. Voor dit soort afstanden moet er degelijke, geschikte hardloopkleding aangeschaft worden. Andere kleding kan al snel tot irritaties leiden.

Goede hardloopschoenen aanschaffen

Het allerbelangrijkste voor lange hardloopafstanden is dat er gelopen wordt op goede hardloopschoenen. Deze moeten goed aansluiten op de loopstijl van de hardloper. De meeste mensen proneren of supineren. Proneren betekent dat de enkel bij een stap iets naar de binnen zakt, waardoor de binnenkant van de zool als eerste de grond draait. Het tegenovergestelde is supinatie, soms ook wel onderproneren genoemd, waarbij er juist op de buitenkant van de voet wordt geland. Bij een neutrale pas landt de persoon op het midden van de voet. Bij pronatie of supinatie worden de schokken van het hardlopen niet optimaal opgevangen door het lichaam, wat kan leiden tot klachten, met name bij lange afstanden. Er zijn tegenwoordig hardloopschoenen die dit kunnen corrigeren. Hiervoor moet de hardloper wel weten of hij of zij proneert of supineert. Is dit niet bekend, dan kan dit bij veel hardloopwinkels bekeken worden. Ook kan het aan oude schoenen gezien worden door te kijken naar slijtagepatronen van de schoen.

Hardloopshirt en -broek

Een veel voorkomende klacht bij marathonlopers is dat zij zere of zelfs bloedende tepels krijgen tijdens het lopen. Dit komt door de wrijving van het shirt over de tepels. Bij lange afstanden veroorzaakt dit dermate veel irritatie dat er wondjes kunnen ontstaan. Goede hardloopshirts voorkomen dit. Een goede pasvorm is hierbij belangrijk, omdat bij de juiste pasvorm het shirt relatief weinig beweegt tijdens het lopen. Kies altijd voor shirts die niet te los zitten en bovendien adequaat het zweet kunnen afvoeren. Sommige shirts beschikken over zakjes waarin bijvoorbeeld pakjes energiegel bewaard kunnen worden. Dit is een aanrader voor marathonlopers, gezien de marathon niet uitgelopen kan worden zonder de energievoorraad regelmatig bij te vullen. De hardloopbroek is regelmatig een punt van discussie onder hardlopers en met name een kwestie van voorkeur. Veel hardlopers lopen het liefst in een strakke hardlooplegging. Dit geeft de minste irritatie aan de benen en is nauwelijks voelbaar tijdens het lopen. Een normaal sportbroekje of kort hardloopbroekje is in principe ook geschikt, maar kan soms door wrijving tijdens het lopen leiden tot lichte irritatie of jeuk aan de bovenbenen.

Accessoires voor marathonlopers

Een marathonloper moet erg lang lopen en in deze tijd ook blijven drinken en eten. Waar een tien kilometer nog zonder drinken of eten uitgelopen kan worden, is dit voor de marathon onmogelijk. Een veelgebruikt accessoire voor marathonlopers is een riem met daaraan kleine flesjes water. Deze flesjes hebben een drinktuit, wat het makkelijker maakt om te drinken tijdens het lopen. Sommige riemen beschikken ook over zakjes waarin pakjes energiegel bewaard kunnen worden.

Voorgaande

Hier bestaat een complete voetbaloutfit uit

Tuesday 07 November 2017 at 10:58
Volgende

Hardloopkleding in de winter en in de herfst

Sunday 15 April 2018 at 10:26

Ontvang denieuwsbrief