Motivatie op peil houden
Van sporten wordt iedereen beter. Het houd je gezond, fit en maakt je sterker. Toch is het vinden van motivatie één van de meest lastige aspecten van het sporten. Met de volgende tips is het eenvoudiger om motivatie op peil te houden.
Waarom je motivatie verliest
Het voelt tegenstrijdig: je weet dat sporten goed voor je is, het een uitlaatklep vormt en bovendien leuk is op het moment dat je bezig bent. Toch is het lastig om vol motivatie en discipline regelmatig te blijven sporten. Hoe komt dit precies?
Er zijn verschillende factoren die op iedereen invloed hebben wanneer het aankomt op motivatie. De belangrijkste zijn:
- Gebrek aan waardering: Zodra je het gevoel na het sporten niet meer weet te waarderen, gaat motivatie verloren die je helpt een paar dagen later weer te gaan sporten.
- Ongeduldigheid: Vooruitgang heeft een aardige tijd nodig, zeker wanneer je sterker wilt worden. Het gevoel hebben dat je niet (voldoende) vooruit gaat is een echte motivatie killer.
- Overweldiging: Je begint hoopvol met sporten, maar het enorme trainingsschema en de lange weg die je nog hebt af te leggen overweldigt je. Dit stimuleert je niet, maar verlamt juist.
- Inactiviteit: In zekere zin ook wel luiheid: zit je lange tijd stil op een dag, dan wordt het steeds lastiger om de drempel over te stappen en aan de slag te gaan.
- Betekenisloosheid: Zodra je het nut niet meer inziet van sporten, is de motivatie vaak ook weg. Zie je bijvoorbeeld niet het nut in sterker worden, dan heb je direct minder redenen om te gaan sporten.
Dit zijn elk aspecten die lastig aan te pakken zijn, omdat het brein keer op keer bewijst erg sterk te zijn: je weet dat iets goed is voor je, maar toch doe je het niet. Gelukkig zijn er verschillende manieren om toch gemotiveerd te raken.
Gemotiveerd blijven voor de sport
Motivatie is essentieel om vooruit te gaan in je sport. Zonder motivatie ga je er niet meer vol voor, waardoor ook de vooruitgang minder snel gaat of zelfs stagneert. Met de volgende tips is een gebrek aan motivatie verleden tijd.
1. Stel doelen
De eerste en misschien wel belangrijkste tip voor motivatie: stel altijd doelen. Zonder doelen voelt een activiteit veel sneller nutteloos. Bovendien heb je het minder snel door als je vooruit gaat. Een doel kan klein of groot zijn, zolang je maar ergens naartoe werkt. Voor bijvoorbeeld hardlopen kan het zijn om een kilometer uit te lopen, maar ook om de marathon uit te lopen binnen vier uur.
2. Vertel anderen over je doelen
Een goede stok achter de deur om gemotiveerd te blijven is door anderen op de hoogte te houden van je vooruitgang en doelen. Weten andere mensen waar je mee bezig bent, dan zullen zij er zo nu en dan naar vragen. Om geen modderfiguur te slaan wil je dan natuurlijk ook wel daadwerkelijk stappen maken richting dit doel.
3. Zorg voor een beloning
Beloon jezelf na het sporten: je hebt immers goed je best gedaan. Wat de beloning is, hangt af van persoonlijke voorkeuren. Vermijd het liefst wel een ongezonde snack, omdat dit je vooruitgang teniet kan doen. Beloon jezelf liever met bijvoorbeeld een aflevering van je favoriete serie na afloop van de work-out of iets anders ontspannends.
4. Sport met juiste materiaal
Veel sporten kunnen beoefend worden met materiaal dat niet optimaal is voor de sport. Zo kun je hardlopen op normale sportschoenen of lange afstanden fietsen op een oude mountainbike. Ideaal is dit niet. Niet alleen met het oog op mogelijke blessures, maar ook de motivatie.
Schaf waar mogelijk altijd goed materiaal aan. Niet alleen helpt dit tijdens het sporten, ook motiveert het je om te gaan sporten. Je wilt gebruik maken van het nieuwe materiaal omdat het leuk is, maar ook omdat je er geld aan gespendeerd hebt.
5. Lees je extra in over de sport
Door veel te lezen en te zien over je sport, word je steeds meer thuis in de sport. Je leert meer over technieken, tips om beter te presteren en manieren waarop je concurrentie kunt verslaan. Door jezelf regelmatig bloot te stellen aan dit soort informatie raak je gemotiveerd om het beste uit jezelf te halen bij het sporten.
6. Houd progressie bij
Zonder zichtbare vooruitgang ligt ongeduld en inactiviteit al snel op de loer. Ga dit tegen door zo goed mogelijk progressie bij te houden. Schrijf het op in een boekje of houd het met een smartphone app eenvoudig bij. Door dit te doen, is het veel sneller zichtbaar wanneer er vooruitgang is. Vooruitgang stimuleert om meer te sporten, zodat de vooruitgang toeneemt.
7. Vind een sportmaatje
Sommige sporten, met name duursporten, kunnen nog wel eens saai worden wanneer je lange tijd bezig bent met dezelfde activiteit. Ga dit tegen door een sportmaatje te vinden, die je kan motiveren en waarmee je kunt praten.
8. Blijf altijd positief
Het sporten zal niet altijd goed gaan. Er kunnen weken zijn waarin je weinig kracht en energie voelt om door te gaan. Toch is belangrijk om positief te blijven. Focus je niet op de vooruitgang van training tot training, maar kijk naar het totaalplaatje. Door positief te blijven behoud je ook langer de motivatie vast om door te gaan met het sporten.
Negativiteit is één van de grootste oorzaken van inactiviteit, desinteresse, gebrek aan waardering en ongeduld bij het sporten.