Hoe kies ik de juiste noppen?

Steeds meer voetbalschoenen beschikken over schroefbare noppen onder de zool. Schroefbare noppen hebben verschillende voordelen ten opzichte van een paar schoenen met een vast noppenprofiel. Niet alleen zijn de noppen en de schoen beter schoon te houden wanneer ze afgeschroefd kunnen worden, ook is het goedkoper. Schroefbare noppen beter dan vast profiel? Verschillende ondergronden vereisen een verschillend noppenprofiel. Tijdens een (voetbal)seizoen is het niet ondenkbaar dat je drie verschillende ondergronden tegenkomt, bijvoorbeeld: kunstgras, natuurgras met zachte bodem, natuurgras met harde bodem. Idealiter wordt voor iedere ondergrond een ander noppenprofiel gebruikt. Met afschroefbare noppen heb je maar één paar voetbalschoenen en drie setjes noppen nodig. Zonder afschroefbare noppen zijn er drie paar schoenen nodig. Wel is het - ook met afschroefbare noppen - beter om voor kunstgras aparte schoenen te hebben, omdat ook de posities van de noppen aangepast moeten worden op kunstgras.

Juiste noppen per ondergrond

Met diverse ondergronden is het soms enigszins verwarrend om te bepalen wat de beste noppen zijn voor de specifieke ondergrond. Hieronder een overzicht per ondergrond.

Natuurgras, zachte bodem

Op natuurgras met een zachte bodem zakken de voeten bij iedere stap een beetje weg, zeker tijdens het rennen. Om toch grip te behouden, moeten de noppen vrij lang zijn. Met lange noppen zakt de voet minder ver weg en blijft de grip behouden. Te korte noppen leiden sneller tot glijpartijen, waarbij spierverrekkingen en -scheuringen kunnen optreden.

Natuurgras, harde bodem

Op natuurgras met een harde bodem zakken de voeten juist nauwelijks weg. Bij te lange noppen is er nu te weinig grip, omdat de voeten hierbij te hoog op het veld staan. Kleine noppen zijn beter bij een harde bodem. Spelen met hoge noppen kan leiden tot “vaststaan”, waarbij de voeten blokkeren op het stroeve veld, maar de rest van het lichaam verder beweegt. Dit leidt vaak tot knieblessures.

Kunstgras

Kunstgras is stroef en veroorzaakt meer wrijving dan natuurgras. Voetbalschoenen voor natuurgras kunnen hier slechts beperkt mee omgaan. Schoenen die speciaal gemaakt zijn voor kunstgras hebben kleine noppen die dicht op elkaar staan. Is het geen optie om aparte schoenen aan te schaffen voor kunstgras, draag dan het liefst schoenen met korte noppen, zoals schoenen voor natuurgras met een harde bodem.

Gravel

Sportschoenen die gebruikt worden voor gravel mogen in principe geen noppen hebben, omdat een gravelbaan gevoelig is en snel kapot gaat wanneer er met noppen gespeeld wordt. Goede gravelschoenen hebben een sterk profiel met een patroon in de lengte. Dit profiel geeft grip, maar maakt het ook mogelijk om te glijden wanneer dit nodig is.

Indoor

Ook op indoorbanen of -velden zijn noppen niet nodig. Wel hebben de schoenen een sterk profiel met lijnen in meerdere richtingen, wat grip geeft en ook draaien mogelijk maakt. Soms bestaat het profiel van een indoorschoen uit zeer lage ronde nopjes over de gehele zool. De ervaring leert dat dit type schoen wel grip geeft, maar minder goed werkt dat een profiel met lijnen.  

Voorgaande

Hier bestaat een complete voetbaloutfit uit

Tuesday 07 November 2017 at 10:58
Volgende

11 Tips omtrent respect op het voetbalveld

Tuesday 07 November 2017 at 11:19

Ontvang denieuwsbrief