Tenniskleding: vroeger en nu

Ondanks de vrij duidelijk etiquette die er bestaat voor tenniskleding, hebben er in de loop der jaren diverse veranderingen plaatsgevonden in kledingstijl en type kleding, zowel bij mannen als bij vrouwen.

Tenniskleding begin twintigste eeuw

In het begin van de twintigste eeuw begon tennis steeds populairder te worden bij het grote publiek en begon langzaam professionalisering van de sport plaats te vinden. De kleding in deze tijd is erg verschillend van wat we nu zien op de tennisbaan. De kleding was, voor zowel heren als dames, vrijwel volledig bedekkend. Mannen droegen pantalons, vaak zelfs met riem. Hierboven droegen zij een overhemd dat wel vaak korte mouwen had. De kleding van vrouwen was ogenschijnlijk nog minder functioneel voor intensievesport: een lange jurk, soms wel tot de enkels met de armen volledig bedekt. De tenniskleding was in alle gevallen volledig wit.

Vernieuwing onder aanvoering van Suzanne Lenglen

Langzaam maar zeker werd de chique kleding ingewisseld voor meer functionele tenniskleding waar daadwerkelijk intensief in gesport kon worden. Een grote voorloper hierin was de Franse Suzanne Lenglen die in de jaren twintig furore maakte door in totaal 34 Grand Slam-titels op haar naam te schrijven. Lenglen trok zich weinig aan van de heersende standaard en viel op met een rok tot net over de knieën en ontblote onderarmen. Later droeg zij een korte sportbroek, iets wat zelfs onder mannen nog lang niet altijd gebruikelijk was. Haar onderbouwing was simpel: het speelt prettiger.

Afstappen van witte kleuren en een meer sportieve stijl

Het elitaire karakter dat tennis met name in de historie heeft geresulteerd in wit als dominante kleur van tenniskleding. Deze traditie is erg lang in stand gebleven, tot ver in de jaren negentig. Tijdens Wimbledon wordt spelers nog altijd gevraagd wit te dragen. Bij andere toernooien is wit al lang niet meer de standaard en wordt er veel vaker gekozen voor onder meer rood, zwart, geel of andere kleuren. Een andere ontwikkeling is de beweging van voornamelijk nette kleding naar sportkleding. In een tenniswereld waar geld van groot belang is, spelers tientallen uren per week trainen en iedere calorie tellen, is het immers onlogisch om niet de ideale kleding te dragen. Tenniskleding is daarom tegenwoordig op de eerste plaats comfortabel, koel en zweetafvoerend. Tennisjurken zijn korter geworden voor bewegingsvrijheid, pantalons zijn ingewisseld voor korte sportbroeken en shirts zijn van dun, ademend materiaal. Pas later wordt ook gelet op de kledingstijl zelf. Ook onder amateurs is de beweging naar comfortabele, sportieve kleding al enige tijd ingezet. Nog altijd is een zekere netheid echter gewenst bij veel tennisverenigingen.

Voorgaande

Hier bestaat een complete voetbaloutfit uit

Tuesday 07 November 2017 at 10:58
Volgende

Zoveel verdienen tennissterren aan het dragen van kleding

Sunday 15 April 2018 at 09:52

Ontvang denieuwsbrief