Tips ter voorbereiding op je sportwedstrijd

Beoefen je een competitieve sport, dan gaat het eigenlijk maar om één moment: de wedstrijd. Trainingen zijn nuttig en leuk, maar het de wedstrijd waar je er moet staan en presteren.

Optimaal voorbereiden op de wedstrijden

Voorbereiding is alles, zeker op de wedstrijddag. Zonder een goede voorbereiding op deze dag kan de wedstrijd verpest worden, zelfs wanneer je vooraf weken goed getraind hebt. Met de volgende tips ben je perfect voorbereid op je sportwedstrijd.

1. Pasta de avond voor de wedstrijd

Bij het sporten haalt je lichaam in eerste instantie uit suikers die opgeslagen zijn in de organen. Suikers vormen een snelle en efficiënte bron van energie. Je zorgt voor een grote opslag aan suiker door de avond voor de wedstrijd een flink bord pasta te eten. Pasta zit boordevol koolhydraten, die het lichaam omzet in suikers.

2. Een goede nachtrust

Een goed uitgerust lichaam presteert vele malen beter dan een lichaam dat niet voldoende slaap gekregen heeft. Hoewel deze tip een open deur vormt, leert de ervaring dat veel sporters geen optimale nachtrust hebben voor een wedstrijd. Ben je vaak gespannen voor een wedstrijd, ga de avond vooraf dan wat eerder naar bed om jezelf wat meer tijd te gunnen om in slaap te vallen.

3. Leg sportspullen op tijd klaar

Voorkom stress in de ochtend door de avond vooraf al alle nodige sportkleding klaar te leggen en in te pakken. Zo hoef je hier in de ochtend niet meer mee bezig te zijn en kan de focus volledig op de wedstrijd zelf gericht worden.

4. Neem de tijd in de ochtend

Niets is een slechter begin van de dag dan haasten omdat je de wedstrijd dreigt te missen. Sta op tijd op, zodat je tijd hebt voor je gebruikelijke ochtendritueel en niet te laat komt bij de wedstrijd.

5. Ontbijt koolhydraatrijk en op tijd

De laatste maaltijd moet de energiereserves in de lever aanvoeren, het orgaan waar met name aan het begin van de inspanning veel energie vandaan komt. Eet voor de wedstrijd, net als de avond van tevoren, koolhydraatrijk. Een koolhydraatrijek vrucht om voor de wedstrijd te eten is banaan.

Zogenaamde complexe koolhydraten zijn nuttig, omdat deze langzamer worden omgezet in energie en zo langduriger energie afgeven. Je vindt complexe koolhydraten in muesli, roggebrood en volkoren brood.

Eet bovendien ruim op tijd, zodat het voedsel niet kan zorgen voor maagkrampen tijdens de inspanning. In de meeste gevallen is twee uur van tevoren eten voldoende.

6. Drink ook voor de wedstrijd al meer water

Een goede voorbereiding op een sportwedstrijd betekent dat het lichaam ook bij aanvang al goed gehydrateerd is. Drink daarom voor de wedstrijd genoeg water. Doe dit echter niet vlak voor de wedstrijd, omdat dit kan leiden tot een vervelend klotsend gevoel en bovendien de drang om te plassen.

Marathonlopers drinken vaak zelfs de hele week voor de marathon al meer water dan anders.

7. Maak een motiverende muziekplaylist voor de wedstrijd

Veel sporters luisteren vlak voor de wedstrijd naar muziek die voor hen motiverend werkt. Er is tegenwoordig bijna geen profsporter meer die je op televisie zonder koptelefoon ziet vlak voor de wedstrijd.

Kies voor muziek die motiverend en energiek is, om je volledig in de wedstrijdstemming te brengen. Een gemotiveerd en strijdlustig gevoel voor de wedstrijd kan je bij aanvang al op een mentale 1 - 0 voorsprong zetten.

8. Vermijd alle negatieve afleiding voor de wedstrijd

Tijdens de wedstrijd is het van groot belang dat je geconcentreerd bent om optimaal te presteren. Ook voor de wedstrijd moet deze focus al worden opgebouwd. Vermijd daarom alle vormen van afleiding voor de wedstrijd, met name de laatste uren voor aanvang.

Voorgaande

Hier bestaat een complete voetbaloutfit uit

Tuesday 07 November 2017 at 10:58
Volgende

Verlicht hardlopen in het donker

Wednesday 18 April 2018 at 06:56

Ontvang denieuwsbrief