Tips voor winterse sportkleding
Voor de meeste buitensporters is de winter niet direct het favoriete seizoen. De kou maakt het lastig om op te warmen en vervolgens warm te blijven. Met de juiste kleding kan buitensporten in de winter toch prettig zijn.
Sportkleding aanpassen op de weersomstandigheden
Nederlandse winters zijn koud, maar lang niet altijd betekent dit dat we te maken hebben met temperaturen onder nul en sneeuw. Harde wind, koude regen en hagelbuien zijn ook niet ongebruikelijk tijdens de winter. Bij het buitensporten tijdens de winter is het verstandig om de sportkleding aan te passen op specifieke weersomstandigheden. Niet alleen is dit prettiger, ook kan het voorkomen dat je ziek wordt. Harde en koude wind vraagt om andere kleding dan regen, sneeuw of juist een stralende, maar koude dag. Lees hieronder meer over goede winterse sportkleding.
Niet één outfit voor de hele winter
Omdat de Nederlandse winters behoorlijk veelzijdig kunnen zijn, is er niet één winteroutfit die altijd geschikt is om mee te sporten.
Windstopper
Een windstopper is een jack dat de wind tegenhoudt, zonder dat het ventilatie bemoeilijkt. Windstoppers zijn over het algemeen vrij dun en bieden relatief weinig warmteisolatie: ze zijn er specifiek voor gemaakt om simpelweg wind te stoppen. Een goede windstopper zit redelijk strak om het lichaam, maar wijd genoeg om bewegingsvrijheid te hebben tijdens het sporten. Het materiaal is ademend, zodat warmte en zweet vanuit het lichaam zo nodig nog adequaat kan worden afgevoerd.
Sportieve regenjas
Een sportieve regenjas verschilt met name op pasvorm van een normale regenjas. Net als bij de windstopper, is een sportieve regenjas wat strakker dan een normale jas. Een jas die veel beweegt tijdens intensieve sport is namelijk erg vervelend en niet functioneel. Net als voor windstoppers, geldt ook voor regenjassen dat het materiaal ademend moet zijn. Ondanks het winterse weer blijft het lichaam tijdens het sporten namelijk warmte en zweet produceren dat afgevoerd moet worden. Niet-ademende jassen veroorzaken een soort broeikaseffect, waarbij de romp klam en te warm wordt. Veel sportregenjassen hebben handige zakjes waarin bijvoorbeeld een telefoon of ander type sporttracker kan worden gestopt. Ook hebben sommige regenjassen speciale plooien waarin de draad van een hoofdtelefoon kan worden gelegd, zodat ook bij regen nog gewoon muziek geluisterd kan worden zonder het risico te lopen om de apparatuur te vernielen. Sommige sportregenjassen zijn tegelijkertijd windstoppers, voor een overzicht kun je op Winterjassen.com kijken.
Lange trainingsbroek
Bij koud weer train je het liefst in een lange trainingsbroek. Lange trainingsbroeken zorgen ervoor dat de benen sneller opwarmen en ook warm blijven. Kies liever niet voor stoffen trainingsbroeken, omdat deze slecht omgaan met vocht. De broek kan nat worden van zweet of regen en vervolgens door de buitentemperatuur extra koud worden.
Sportmaillot
Sportmaillots houden de bovenbenen warm. Ondanks de grote spieren in de bovenbenen, worden de benen oppervlakkig namelijk sneller koud dan de meeste andere lichaamsdelen. Sportmaillots zijn met name geschikt wanneer er in een korte broek of rokje gesport moet worden, bijvoorbeeld bij veel teamsporten. Een sportmaillot zit strak om het bovenbeen en beweegt zo min mogelijk tijdens het sporten, zodat er geen irritaties kunnen ontstaan als gevolg van wrijving.
Thermoshirt
Een sport thermoshirt zit strak om het lichaam en is de eerste laag die je draagt op het bovenlichaam. Thermoshirts zijn uitstekende isolators en helpen je zelfs tijdens erg lage temperaturen warm te blijven. Een goed thermoshirt heeft uitstekende ademende en warmteregulerende capaciteiten. Het blijft lange tijd droog door een goede zweetafvoer en ventileert tegelijkertijd ook. Het is namelijk niet goed om alle geproduceerde warmte vast te houden op het lichaam, omdat dit - zelfs tijdens de winter - kan leiden tot oververhitting.
Thermosokken
De voeten zijn er berucht om snel koud te worden tijdens de winter. Ook tijdens het buitensporten gebeurt dit snel, wat niet alleen vervelend is, maar ook kan leiden tot minder sterke sportprestaties. Thermosokken kunnen afkoeling van de voeten tegengaan. Ze houden de warmte beter vast dan normale sportsokken en hebben bovendien ademende capaciteiten, om klamheid te voorkomen. Sommige thermosokken kunnen hoog opgetrokken worden, zodat ook de enkels en een deel van de onderbenen warm gehouden wordt.
Muts en oorwarmers
Met name tijdens winterdagen waar geen regen valt, maar de temperatuur wel laag ligt, is een muts of oorwarmer erg prettig. Hoewel een koud voorhoofd of koude oren de sportprestaties niet direct beïnvloeden, is het wel comfortabeler om te sporten met een warm hoofd. Let ook bij een sportmuts en oorwarmers goed op ademende capaciteiten. Mutsen gemaakt van wol zijn niet geschikt, omdat deze zeer slecht omgaan met zweetafvoer. Eenmaal nat van het zweet kan een wollen muts juist averechts werken, doordat de buitentemperatuur de muts erg koud maakt.
Handschoenen
Bij sporthandschoenen kan er tussen twee typen handschoenen gekozen worden: handschoenen met vingers en handschoenen zonder vingers. Handschoenen met vingers zijn warmer, maar handschoenen zonder vingers bieden meer gevoel en grip. Dit is met name bij sport waarbij de handen actief gebruikt moeten worden nuttig. Ook voor sporthandschoenen geldt dat ze ademende capaciteiten moeten hebben. Wollen of stoffen handschoenen zijn doorgaans niet geschikt om mee te sporten in de winter.