Tips om veilig te sporten

Regelmatig sporten wordt voor iedereen aanbevolen. Het houdt je gezond, is goed tegen stress en bovendien leuk. Veilig sporten is echter belangrijk om nare ongelukken te voorkomen.

Ongelukken en blessures tijdens het sporten

Ondanks de vele positieve aspecten van sport, kan het soms ook misgaan. Veel blessures ontstaan als gevolg van overtraining of het gebruik van oud of verkeerd materiaal. Dat is zonde, omdat dit soort blessures vaak eenvoudig voorkomen kunnen worden door een goed trainingsschema te volgen of het juiste materiaal aan te schaffen. Lees alles over het voorkomen van sportblessures op de pagina veilig sporten. Helaas kan een blessure soms ook ontstaan als gevolg van een ongeluk. Zo kun je tijdens het wielrennen in een verkeersongeluk terecht komen of een bocht verkeerd inschatten. Bij een sport als klimmen kan er iets misgaan door een verkeerde zekering en in de sportschool kan er ongeluk ontstaan wanneer je niet gespot wordt tijdens het gewichtheffen. Ook hier geldt dat het ongeluk meestal voorkomen had kunnen worden.

Goed voorbereid sporten

Verstandig en veilig sporten begint bij een goede voorbereiding. Wat je sport ook is, weten waar de grenzen van het materiaal, je eigen vaardigheden of een parcours liggen is essentieel om veilig te starten. Ga je fietsen in een onbekende omgeving, scan dan vooraf de omgeving met bijvoorbeeld Google Maps om erachter te komen of er verkeerssituaties zijn waar je ter plekke rekening mee moet houden. Ga je fitnessen en hierbij zware gewichten heffen, probeer dan een partner te regelen die met je meegaat en tijdens het heffen op kan letten.

Tips om veilig te sporten

Hoewel het per sport verschilt welke veiligheidsmaatregelen getroffen moeten worden getroffen om verstandig te sporten, willen we toch enkele voorbeelden en algemene tips geven.

Draag bescherming waar nodig

Bij veel sporten is bescherming geen overbodige luxe. Ga bijvoorbeeld niet skaten of skeeleren zonder bescherming van de knieën, polsen, ellebogen en het liefst ook het hoofd. Hoewel het dragen van al deze bescherming misschien niet het comfort verhoogd, ben je jezelf dankbaar bij een flinke valpartij.

Houd je altijd aan de verkeersregels

Je bent net bezig met je snelste rondje ooit, maar dan springt het stoplicht net op rood. Rij je door, of stop je toch maar? Hoewel het vervelend is om de training te onderbreken, is het belangrijk om te allen tijde de verkeersregels te blijven volgen. Niet alleen is dit veilig voor jezelf, ook breng je andere weggebruikers niet onnodig in gevaar.

Maak de juiste inschattingen

Soms is een bepaalde handeling, bijvoorbeeld een bepaalde snelheid fietsen, niet tegen de regels. Toch kan het in sommige situaties af te raden zijn om deze snelheid daadwerkelijk te fietsen, bijvoorbeeld wanneer het fietspad druk is en/of er veel kinderen op straat zijn. Voorkom onnodige ongelukken door ook zelf altijd de juiste inschattingen te maken. Een ander voorbeeld hierbij is klimmen met een onervaren zekeraar. Weliswaar heb je een zekeraar zoals de regels voorschrijven, heel hoog klimmen met het risico op een fikse val is niet aan te raden wanneer een beginnende, wellicht onzekere klimmer je zekert.

Ken je grenzen

Met name bij duursport is het belangrijk om altijd te luisteren naar het lichaam. Begint er extreme vermoeidheid toe te slaan, dan is het onverstandig om door te blijven sporten. Sterke vermoeidheid vermindert je oplettendheid en inzicht. Zeker bij buitensport kan dit gevaarlijk situaties opleveren. Bovendien neemt de kans op blessures toe bij extreme vermoeidheid, omdat de techniek achteruit gaat.

Vertel anderen waar je heengaat

Ga je een stuk zwemmen, fietsen of hardlopen, laat anderen dit dan vooraf weten. Maak ook een inschatting wanneer je terug denkt te zijn. Is dit niet het geval, dan kunnen deze personen op tijd hulp inschakelen. Dit kan soms zelfs levens redden.

Voorgaande

Hier bestaat een complete voetbaloutfit uit

Tuesday 07 November 2017 at 10:58
Volgende

Reflecterende kleding

Wednesday 29 November 2017 at 19:15

Ontvang denieuwsbrief