Verlicht hardlopen in het donker

Voor veel mensen is het beste moment om te gaan hardlopen ‘s avonds in het donker. Soms uit noodzaak, maar vaak ook omdat het ‘s avonds rustiger is, de lucht frisser is en de gedachten bovendien beter verzet kunnen worden. Goed verlicht hardlopen is echter belangrijk voor de eigen veiligheid.

Veilig hardlopen in het donker

Veel hardlopers hebben de voorkeur voor hardlopen in het donker. Met name tijdens de zomer is het prettig, omdat de temperaturen lager liggen. Ga je in het donker hardlopen, dan moet er wel gelet worden op de veiligheid. Voor automobilisten en andere weggebruikers ben je als hardloper namelijk nauwelijks zichtbaar zonder goede verlichting of andere veiligheidsmaatregelen.

Helaas komt het zo nu en dan nog voor dat een hardloper wordt aangereden, omdat hij of zij donkere kleding aan heeft en hierdoor nauwelijks opvalt voor andere weggebruikers. Ongelukken kunnen eenvoudig voorkomen worden door de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen. Lees hierover ook de pagina tips om veilig te sporten.

Verlichting tijdens het hardlopen

Voor hardlopers bestaat er speciale verlichting die op het lichaam gedragen kan worden tijdens het hardlopen. Dankzij deze verlichting is de hardloper vele malen meer zichtbaar voor weggebruikers.

Verlichte armband

Een goede manier van verlichting is een armband die om het bovenarm wordt gedragen. Deze armband bestaat uit rode lichtjes aan alle kanten van de band. Op deze manier ben je als hardloper van alle kanten zichtbaar. Omdat het bovenarm beweegt tijdens het hardlopen, valt het bandje bovendien extra op.

Idealiter wordt de armband gedragen aan het arm dat zich bevindt aan de straatkant, zodat andere weggebruikers goed zien hoe ver de hardloper op straat loopt. Overweeg om de verlichting te laten knipperen, zodat je nog sneller opvalt voor andere weggebruikers.

Fietslampjes vastmaken aan de hardloopkleding

Een andere manier om verlicht te zijn tijdens het hardlopen, is het vastmaken van fietslampjes aan de hardloopkleding. Draag hierbij, net als op de fiets, zowel een wit lampje (aan de voorkant) als een rood lampje (aan de achterkant). Zo kunnen weggebruikers eenvoudig zien waar je loopt en in welke richting je loopt. Een nadeel van veel fietslampjes is dat ze soms wat zwaar zijn en hierdoor onprettig hangen of op en neer stuiteren tijdens het lopen.

Kies voor verlichte wegen en paden

Zelfs met verlichting kan een onverlichte weg of een onverlicht pad nog onveilig zijn om op hard te lopen. Loop liever op een goed verlicht pad, zodat niet alleen het lampje zichtbaar is voor andere weggebruikers, maar ook minimaal je silhouet. Je valt hierdoor sneller op.

Reflecterende kleding

Naast verlichting, is ook reflecterende kleding een aanrader bij het hardlopen in het donker. Veel hardloopjasjes, -shirts en -broeken beschikken al over reflecterende strips, die oplichten wanneer er een licht op schijnt.

Heeft de hardloopkleding geen reflecterende materialen, breng deze dan zelf aan met reflecterende tape of een reflecterende band die om de armen en/of benen gedragen kan worden. Let ook bij de aankoop van hardloopschoenen op de aanwezigheid van reflecterend materiaal. Deze bevindt zich soms aan de onderkant van de schoen.

Andere veiligheidstips

Bij het hardlopen in het donker zijn er, naast het dragen van verlichting, nog meer factoren om op te letten. Zo is het onverstandig om enkel donkere kleding te dragen. Wil je meer weten over veilig sporten, lees dan verder op de pagina tips om veilig te sporten.

Voorgaande

Hier bestaat een complete voetbaloutfit uit

Tuesday 07 November 2017 at 10:58
Volgende

Kleuren combineren met sportkleding

Wednesday 18 April 2018 at 06:56

Ontvang denieuwsbrief