Hier bestaat een complete voetbaloutfit uit
Denk je aan een voetbaloutfit, dan denken veel mensen al snel aan een standaardtenue van een shirt, broek, kousen en voetbalschoenen. Wil je echter goed voorbereid voor de dag komen, dan heb je nog wat meer spullen nodig. Gezien de kosten is een veelgehoorde terechte vraag of alle onderdelen ook daadwerkelijk nodig zijn. Vanzelfsprekend is niet elk onderdeel van een voetbaloutfit even essentieel. Wel is het prettiger om te beschikken over alle benodigdheden.
Basistenue voetbal
Het basistenue voor voetbal bestaat uit een voetbalshirt, broekje, kousen en voetbalschoenen. Onder de kousen worden scheenbeschermers gedragen. Het shirt kan lange of korte mouwen hebben, hier bestaan geen voorschriften voor, hoewel sommige clubs slechts één type shirt hanteren voor alle spelers. Het broekje en de kousen passen in kleur bij het shirt en zijn bij clubs doorgaans voorzien van het clublogo. De kousen kunnen opgetrokken worden tot de knieën en worden eventueel een klein stukje teruggevouwen tot net onder de knieën.
Scheenbeschermers
Scheenbeschermers zijn een essentieel onderdeel van de voetbaloutfit en zelfs verplicht tijdens officiële wedstrijden. De meeste clubs verplichten spelers om ook tijdens trainingen scheenbeschermers te dragen. Niet zonder reden, want bij een ongelukkige tackle kan het scheenbeen ernstig geblesseerd raken. Er bestaan grofweg drie verschillende soorten scheenbeschermers: losse platen, scheenbeschermers met een elastiek en scheenbeschermers met een sok. De losse scheenbeschermers worden simpelweg in de sok gedaan en moeten door de sok zelf op hun plaats worden gehouden. Het tweede type wordt op zijn plaats gehouden door één of twee elastieken die om het onderbeen worden vastgemaakt. Het laatste type scheenbeschermer wordt met een sok aangetrokken en vervolgens met een elastiek om de bovenkant van het onderbeen vastgemaakt. Van de drie soorten scheenbeschermers is deze laatste vorm het veiligst en blijft deze bovendien het beste zitten. Wel storen sommige voetballers zich aan de sok.
Voetbalschoenen
Misschien wel het belangrijkste onderdeel van een voetbaloutfit is het schoeisel. Voetballers hebben de keuze uit tientallen verschillende modellen van diverse merken. Sommige schoenen zijn gemaakt voor aanvallende voetballers, andere schoenen zijn er om hard mee te schieten en sommige schoenen zijn vooral voor allrounders. Wat de beste schoenen zijn is onder meer gebaseerd op persoonlijke voorkeur, hoewel Adidas en Nike voetbalschoenen de beste naam hebben onder de meeste voetballers. Bekijk voor meer informatie de pagina voetbalschoenen tips.
Trainingspak
Het trainingspak is belangrijker dan vaak wordt gedacht. Voor en na wedstrijden houdt het trainingspak de speler warm, terwijl het ook snel uitgetrokken kan worden wanneer er gespeeld moet worden. Tijdens trainingen is een voetbaltrainingspak met name in de herfst en winter prettig, wanneer het bij koud en/of nat weer de speler warm houdt.
Maillot
Sommige voetballers dragen tijdens de winter graag een maillot. De bovenbenen worden, ook tijdens intensieve sport, vrij snel koud, wat voorkomen kan worden met een maillot. Een bekende voetballer die regelmatig een voetbalmaillot draagt is Arjen Robben.
Handschoenen
Sporthandschoenen zijn vrij gebruikelijk tijdens wedstrijden en trainingen in de winter. Deze dunne, maar isolerende handschoenen houden de handen goed warm, terwijl ze het zweet adequaat afvoeren.
Overjas
Veel spelers hebben een extra overjas die over het trainingsjasje gedragen kan worden wanneer er even niet gevoetbald wordt. Deze jas is niet geschikt om in te sporten, maar heeft vaak nog wel de ademende capaciteit om zweet af te voeren dat vlak na het voetballen nog geproduceerd wordt.