Voetbalschoenen kopen? Check deze tips
De ondergrond waarop wordt gevoetbald is één van de meest bepalende factoren bij het kiezen van de juiste voetbalschoenen. De eisen waaraan een voetbalschoen moet voldoen op kunstgras zijn anders dan op natuurgras. Ook de hardheid van de bodem speelt een rol van invloed. De aanpassingen afhankelijk van de ondergrond zitten met name in de grootte en verspreiding van de noppen.
Natuurgras met zachte ondergrond
Op een zachte ondergrond zakken de voeten meer weg, met name wanneer er gerend wordt. Om toch grip te bewaren, dienen de noppen onder de voetbalschoen vrij lang te zijn. Te korte noppen glijden te snel weg, wat kan leiden tot spierblessures.
Natuurgras met harde ondergrond
Op een harde ondergrond zakken de voeten juist minder weg, waardoor hoge noppen erg ongeschikt zijn. Hoge noppen kunnen de voeten blokkeren, waardoor de speler kan “struikelen over het veld”. Ook dit kan leiden tot nare blessures. Kies daarom voor kleine noppen bij een harde ondergrond.
Kunstgras
Idealiter worden op kunstgras voetbalschoenen gedragen waar de noppen dicht bij elkaar staan. De schoenen kunnen hierdoor beter de hoge wrijving van kunstgras aan, wat wederom de kans op uitglijden en blessures kan verkleinen.
Straat of zaal
Op straat en in de zaal zijn noppen niet nodig voor voetbalschoenen. Wel moeten de zolen alsnog voldoende grip bieden. Goede voetbalschoenen voor egale oppervlaktes hebben een duidelijk profiel op de zool, zonder uitstekende delen.
Voetbalschoenen met schroefbare noppen
Steeds vaker beschikken voetbalschoenen over noppen die uit de schoen geschroefd kunnen worden. Het voordeel van dit type voetbalschoenen is groot: de schoenen en noppen zijn makkelijker schoon te maken en afhankelijk van de ondergrond kan een ander type noppen opgeschroefd worden. De noppen kunnen het beste met vaseline ingesmeerd worden voor ze worden opgeschroefd, omdat ze zo langer meegaan.
Tips bij het kopen van voetbalschoenen
Naast het nopprofiel zijn er nog verschillende andere factoren om op te letten bij het kopen van voetbalschoenen.
Demping voetbalschoen
Eén hiervan is de demping die de schoen biedt. Tijdens het rennen en springen krijgt het lichaam een hoop klappen te verduren. Voetbalschoenen moeten deze klappen ten dele opvangen om het lichaam en in het bijzonder de knieën te beschermen tegen blessures. De mate van demping is goed te voelen wanneer de schoen gedragen wordt en kan met de hand gevoeld worden aan de binnenkant van de schoen.
Corrigeren loopstijl
Iedere persoon heeft een specifieke loopstijl. Grofweg drie loopstijlen kunnen onderscheiden worden: neutraal, pronerend en supinerend. Bij pronatie landt men bij iedere stap door een buiging van de enkel eerst op de binnenkant van de voet. Bij supinatie, ook wel onderpronatie genoemd, is dit juist de buitenkant van de voet. Een neutrale loopstijl is de ideale stijl, waarbij op het midden van de voet geland wordt. De kans op blessures is hierbij het kleinst. Sommige voetbalschoenen zijn zo gemaakt dat ze supinatie of pronatie kunnen corrigeren. Aan de hand van de zolen in oude voetbalschoenen kan gezien worden of iemand proneert of supineert.
Hielstuk van de schoen
De hiel van een voetbalschoen moet redelijk hard zijn om fijne bewegingen mogelijk te maken en bovendien de voet te beschermen. Een hielkap die ingeduwd kan worden is niet stevig genoeg en kan sneller leiden tot onder meer verzwikkingen en blessures aan de achillespees.
Comfort boven uiterlijk
De cultuur rond voetbalschoenen in de voetbalwereld is er één van felle kleuren en opvallen. Bovendien willen veel amateurvoetballers graag de schoenen dragen die wereldsterren ook dragen. Laat je echter niet te veel leiden door uiterlijk, maar kies op de eerste plaats voor comfortabele, ondersteunende voetbalschoenen waarop optimaal gepresteerd kan worden.