Voetbaltrainingspakken zijn zeer divers: waar moet je op letten?

Een voetbaltrainingspak wordt niet gedragen tijdens de voetbalwedstrijd, waar het uiteindelijk om draait voor de meeste spelers. Toch is een goed trainingspak belangrijk. Het trainingspak houdt de speler warm op momenten dat er niet wordt gespeeld. Dat is bijvoorbeeld voor of na een wedstrijd, maar ook tijdens trainingen in de koude maanden.

Waarom een voetbaltrainingspak belangrijk is

Tijdens trainingen ligt het spel doorgaans vaker stil en is de intensiteit bovendien lang niet altijd even hoog als tijdens wedstrijden. Op momenten van rust is het belangrijk om warm te blijven, waarbij een voetbaltrainingspak helpt.

Naast functionele voordelen van een voetbaltrainingspak, zorgt het trainingspak ook voor herkenbaarheid van een team. Een team in hetzelfde trainingspak is herkenbaar en straalt meer professionalisme uit dan een team waarbij iedere speler iets anders draagt tijdens de warming-up.

Tips bij het kopen van een voetbaltrainingspak

Voetballers besteden, terecht, de meeste aandacht aan het kopen van de juiste voetbalschoenen en tenues, maar ook het trainingspak verdient aandacht tijdens de aankoop. Let met name op de volgende factoren:

Materiaal

Het materiaal van het trainingspak zegt veel over de warmte en het comfort dat het trainingspak biedt. Sommige trainingspakken zijn van katoen of soortgelijke stof, andere trainingspakken bestaan uit verschillende polyesters.

Een deel van de keuze is simpelweg persoonlijke voorkeur. Toch is in veel gevallen een (deels) polyester trainingspak de betere keuze. Deze trainingspakken beschikken vaak over betere warmte- en zweetafvoerende capaciteiten, wat belangrijk is tijdens het sporten.

Rits in jas en broek

De rits in zowel de jas als broek is een onderdeel dat extra aandacht verdient. Deze moet niet alleen sterk zijn, maar ook soepel open- en dichtgaan. Bij een wisselbeurt moet het voetbaltrainingspak snel uitgetrokken kunnen worden. Een hoge rits bij de broekspijpen is hierbij een pluspunt.

Met het oog op koud en nat weer is het goed om te kiezen voor een trainingsjas waarbij de rits beschermd wordt met een stukje stof. Dit houdt wind tegen en voorkomt bovendien het lekken van regenwater naar het shirt, wat niet alleen storend is, maar ook koud.

Pasvorm

Een goed trainingspak zit niet te los, maar ook niet strak om het lichaam. Hoewel een trainingspak met lange mouwen en broekspijpen nooit de bewegingsvrijheid biedt van een voetbaltenue, moet er wel zoveel mogelijk bewegingsvrijheid zijn. Een los voetbaltrainingspak kan hierbij storend zijn en overmatige wrijving veroorzaken. Een te strak trainingspak beperkt juist de bewegingsvrijheid, waardoor er niet vrijuit gevoetbald kan worden.

Capuchon of niet?

Sommige trainingspakken hebben een capuchon aan het trainingsjasje. Het is afhankelijk van het gebruik van het trainingspak of dit wenselijk is. Voetballen met een capuchon kan enigszins storend zijn. Tegelijkertijd biedt de capuchon extra warmte en bescherming tijdens koud en slecht weer.

Kies zo mogelijk het liefst voor een extra overjas met capuchon die over het trainingsjasje aangetrokken kan worden buiten het spelen om met hierbij een trainingsjasje zonder capuchon. Zo is er geen storende capuchon tijdens het voetballen, maar wel de mogelijkheid om een warme capuchon op te doen wanneer nodig.

Voorgaande

Hier bestaat een complete voetbaloutfit uit

Tuesday 07 November 2017 at 10:58
Volgende

Het grote verschil tussen Adidas en Nike voetbalschoenen

Tuesday 07 November 2017 at 11:11

Ontvang denieuwsbrief