Waarom kledingmerken voetbalclubs sponsoren

Hoewel de kosten van sponsoring erg hoog zijn voor kledingmerken, zijn vrijwel al deze bedrijven het er ook over eens dat de sponsoring erg veel kan opbrengen. In het geval van grote, professionele voetbalclubs zit dit bijvoorbeeld in de verkoop van shirt, volledige tenues en voetbaltrainingspakken van de club.

Redenen voor kledingmerken om te sponsoren

Zo wordt Manchester United bijvoorbeeld door Adidas gesponsord. Voor iedere verkoop van een shirt ontvangt Adidas een klein percentage van de opbrengst. Soms is dit voor de kledingmerken al voldoende om de investering terug te verdienen. Een grotere reden voor kledingmerken om voetbalteams te sponsoren is echter marketing-gerelateerd. De gedachte is dat sponsoring het merk meer zichtbaar merkt voor het grote publiek. Deze blootstelling aan het merk kan bij toeschouwers vervolgens bewust of onbewust leiden tot een aankoop bij dit merk.

Wat levert het kledingmerken en clubs op?

Hoewel de meeste onderzoekers en bedrijven het erover eens zijn dat een sponsorschap geld oplevert voor het kledingmerk, is dit lastig om direct te meten. Het gerenommeerde consultancybureau McKinsey neemt aan dat kledingsponsorschap veel kan opleveren, mits het merk ook op andere manieren zorgt voor zichtbaarheid. Voor de voetbalclubs is het een stuk eenvoudiger om te zien wat het ze oplevert. Zo verdient Manchester United in een periode van tien jaar maar liefst 850 miljoen euro dankzij een sponsordeal met Adidas. Real Madrid heeft het nog beter voor elkaar met een sponsordeal van maar liefst 140 miljoen euro per jaar, eveneens met Adidas. Voor Nederlandse clubs ligt de opbrengst aanzienlijk lager, maar nog altijd hoog. Zo verdient Ajax aan een deal met Adidas 70 miljoen euro over een periode van tien jaar en kan PSV 15 miljoen euro bijschrijven over een periode van vijf jaar.

De grootste voetbalclubs en hun kledingsponsoren

De meeste grote voetbalclubs hebben deals met één van de twee grootmachten Adidas en Nike, maar zo nu en dan weten ook merken als Puma en Umbro een grote naam te strikken voor een kledingsponsorschap. Bekijk het overzicht hieronder voor de sponsoren van de grootste clubs wereldwijd.

Voetbalclub Kledingmerk
FC Barcelona Nike
Real Madrid Adidas
Atlético Madrid Nike
Manchester United Adidas
Chelsea Adidas
Arsenal Puma
Manchester City Nike
FC Bayern München Adidas
Borussia Dortmund Puma
Juventus Adidas
AC Milan Adidas
Internazionale Nike
Paris Saint-Germain Nike
AFC Ajax Adidas
Feyenoord Adidas
PSV Umbro

Voorgaande

Hier bestaat een complete voetbaloutfit uit

Tuesday 07 November 2017 at 10:58
Volgende

Voetbaltrainingspakken zijn zeer divers: waar moet je op letten?

Tuesday 07 November 2017 at 11:09

Ontvang denieuwsbrief