Do’s en don’ts in de sportschool

Iedere sportschool heeft huisregels die soms iets afwijken van elkaar, maar de ongeschreven etiquette van de sportschool is vrijwel altijd vergelijkbaar. Do’s en don’ts in de sportschool: hier moet je op letten.

Kledingetiquette in de sportschool

In de sportschool heerst er een kledingetiquette. Een deel hiervan ligt vaak vast in de regels, maar een groot deel ook niet. De belangrijkste regels zijn onder meer dat mannen niet zonder shirt sporten en vrouwen niet in rokjes aan de slag gaan. Verder is het ongebruikelijk om sportkleding te dragen die niet geschikt is voor sport, zoals een spijkerbroek. Meer hierover? Lees dan de pagina sportschool dresscode.

Don’ts in de sportschool

Als beginnende sportschoolganger is het soms even puzzelen hoe je je moet gedragen. Iedere gym heeft namelijk een aantal ongeschreven regels, die je als beginner moet doorgronden. Om je te helpen, hebben we een lijstje gemaakt met don’ts in de sportschool:

Koptelefoon of oortjes? Niet storen!

Voor velen ook direct de belangrijkste regel: draagt iemand een koptelefoon of oortjes, dan betekent dit dat hij of zij niet gestoord wil worden. Het is een signaal dat deze persoon zich wil concentreren op de training. Draagt iemand slechts één oortje? Dan kan dat een signaal zijn dat hij of zij openstaat voor een (kort) gesprek.

Geen handdoek gebruiken

In de meeste sportscholen ligt dit vast in de huisregels: iedereen moet een handdoek gebruiken wanneer er wordt gesport. De handdoek kan over de zitting van het apparaat gelegd worden of gebruikt worden om na de oefening de zitting mee af te nemen. Niemand zit immers graag in het zweet van zijn of haar voorganger.

Niet op de juiste plek sporten

Ga je oefeningen doen die ruimte nodig hebben op de grond, kijk dan vooraf goed of je op de juiste plek staat. Blijf uit de buurt van plekken waar iemand bezig is met gewichten. Niet op de laatste plaats omdat een gewicht dat naast je hoofd valt een gevaar vormt.

Luid gekreun bij zware oefeningen

Sommige sporters in de sportschool, vaak mannen, hebben er een handje van om hard te kreunen bij een zware oefening. Dit wordt door vrijwel alle andere sporters als storend ervaren. Iedereen pusht zichzelf immers bij zware oefeningen. Hard gekreun haalt anderen uit hun concentratie.

Gewichten laten vallen

Hoe zwaar de oefening ook was, gewichten laten vallen na een oefening is not-done. Het geeft een knal waar anderen van kunnen schrikken en het kan schade opleveren aan de vloer en/of het gewicht. Is het druk, dan kunnen er zelfs ongelukken ontstaan. Dit voorschrift ligt vaak vast in de huisregels van sportscholen.

Spiegels gebruiken voor foto’s en make-up

De meeste spiegels beschikken over spiegels waarmee gecheckt kan worden of de correcte techniek gehanteerd wordt voor de oefening. Niet zelden wordt de spiegel echter ook gebruikt voor eindeloze selfies of het controleren van make-up. Niet direct schadelijk, maar wel storend voor andere sporters.

Do’s in de sportschool

Naast alle don’ts die gelden in de sportschool, zijn er ook handelingen waar je juist punten mee scoort tijdens het sporten.

Gepaste afstand

Stap je een bus binnen waar slechts één stoel bezet is, dan ga je niet naast deze persoon zitten: je kiest voor een stoel elders in de bus. Hetzelfde geldt voor het gebruik van (cardio)apparaten in de sportschool. Is slechts één loopband bezet, dan kies je niet de band direct naast deze persoon, maar behoud je wat afstand.

Zitting van apparaten reinigen

In veel sportscholen staan verspreid door de zaal spuitflesjes met een ontsmettend middel. Dit kan gebruikt worden om apparaten na gebruik snel schoon te maken voor de volgende gebruiker. Hoewel simpelweg de zitting afnemen met een handdoek vaak genoeg is, kan het geen kwaad de spray te gebruiken wanneer deze beschikbaar is.

Leg iets terug waar je het vindt

Gebruik je gewichten of andere hulpmiddelen tijdens de training, leg deze dan altijd terug waar je ze gevonden hebt. Een rommel houdt niemand van, ook niet in de sportschool.

Respecteer de handdoek

Ligt er een handdoek over een apparaat, dan is deze bezet. Hoewel het tegen de sportschooletiquette is om een apparaat langdurig op deze manier bezet te houden, is het een nog grotere zonde om de handdoek van een andere sporter te verplaatsen.

Houd een apparaat alleen bezet als je hem gebruikt

In navolging op het volgende punt: bezet een apparaat alleen wanneer je deze ook gebruikt. Dit wil zeggen: niet eindeloos op de telefoon zitten terwijl je aan het ‘rusten’ bent. Een gemiddelde rustperiode tussen oefeningen duurt immers slechts één tot maximaal twee minuten. Vijf minuten of langer op je telefoon zitten zonder te sporten leidt onherroepelijk tot een hoop irritatie bij andere sporters.

Ontvang denieuwsbrief