Hockeyballen

Wat is hockey zonder bal? Net als een hockeystick is het de basis van het spel. Er zijn verschillende soorten ballen en vaak kun je kiezen met welke bal je speelt. Alleen wedstrijdballen zijn altijd wit, tenzij het sneeuwt.

{{ productStartCount }} - {{ productEndCount }} of {{ number_format(pagination.total, 0, ',', '.') }}

Geen producten gevonden.

{{ productStartCount }} - {{ productEndCount }} of {{ number_format(pagination.total, 0, ',', '.') }}

Soorten hockeyballen

We gaven het net al aan, er zijn verschillende soorten hockeyballen. Het hangt van het type veld af welke bal je het beste kunt gebruiken. Op het waterveld wordt vaak een dimple bal gebruikt. Deze heeft kleine putjes. Dit zorgt ervoor dat die sneller rolt en minder stuitert. Op een zandveld wordt een normale, gladde bal gebruikt.

Er zijn ook speciale hockeyballen, bijvoorbeeld de kookaburra bal. Deze heeft kleinere putjes dan de waterbal. Dit maakt hem sneller maar hij stuitert ook meer. Naast wedstrijdballen heb je ook ballen waar voor de lol mee geoefend wordt. Deze kunnen glitters hebben of een felle kleur hebben. Ballen voor binnen zijn vaak geel en een stukje lichter dan ballen op het veld.

Geschiedenis van de hockeybal

De oude Romeinen speelden vroeger al een spel dat veel leek op hockey. Zij gebruikten mensenschedels, van hun overwonnen vijanden als bal. Best luguber! Tot 1950 werd er gespeeld met een bal van kurk of ballen gemaakt van paardenhaar met een laagje kurk eromheen. Tegenwoordig zijn de ballen van kunststof en worden ze soms gevuld om het juiste gewicht te krijgen.

De omtrek van een officiële hockeybal mag 22.4 tot 23.5 zijn en het gewicht ligt tussen de 156 en 163 gram. Verder mag de bal verschillende kleuren hebben, behalve groen (i.v.m. het veld). Het materiaal is van kunststof en de bal heeft een gladde buitenzijde, maar een naad of kleine putjes aan de oppervlakte zijn toegestaan. Tijdens wedstrijden zijn witte hockeyballen verplicht. Alleen als het sneeuwt mag die vervangen worden voor een gekleurde.

Ontvang denieuwsbrief