Kleding voor mannen in de sportschool

Voor mannen geldt er over het algemeen een specifieke dresscode in de sportschool. Hoewel je als man erg veel typen kleding in de sportschool kan dragen zonder problemen, zijn er altijd wel enkele (vaak ongeschreven) richtlijnen om je aan te houden. Ideale sportkleding in de sportschool zit goed en maakt vrij bewegen eenvoudig. Opvallend is ook dat afhankelijk van het niveau van de sporter er vaak een ander type kleding wordt gedragen.

Wat je als man niet moet dragen

Hoewel je veel vrijheid krijgt in kledingkeuze bij de meeste sportscholen, zijn er wel een paar richtlijnen om altijd aan te voldoen. De belangrijkste is het sporten met ontbloot bovenlichaam. In erg veel sportscholen is dit niet toegestaan. Is dit wel toegestaan, dan is het alsnog sociaal niet geaccepteerd. De onderbouwing is met name dat het niet hygiënisch is. Om deze reden worden ook tanktops (met name de wijde) niet altijd geaccepteerd, hoewel hier minder streng op wordt gekeken. Sommige tanktops zijn echter zo laag uitgesneden dat ze nauwelijks het lichaam bedekt. Ook dit type shirts zijn doorgaans niet geoorloofd en sociaal geaccepteerd. Een misschien meer vanzelfsprekende richtlijn is dat er wel altijd sportkleding wordt gedragen. Spijkerbroeken, overhemden en andere ‘oncomfortabele’ kleding is een magneet voor gekke blikken.

Comfort, maar ook gezien worden

Kijkend naar de gemiddelde sportschool zijn er op het gebied van kleding twee constante factoren: comfort en gezien worden. Comfort spreekt hierbij voor zich: kleding waar je prettig in kan bewegen en zweten is belangrijk wanneer je aan het sporten bent. Voor de meeste mannen betekent dit een korte sportbroek of lange joggingbroek met hierboven een gemakkelijk zittend shirt. Dit hoeft niet perse een sportshirt te zijn, ook een katoenen shirt is niet ongebruikelijk. Schoenen hoeven niet altijd speciaal gemaakt te zijn voor de sportschool, maar moeten wel comfortabel en enigszins sportief zijn. Een vast onderdeel van de sportschool, zowel gehaat als geliefd, is het gezien worden. Omdat vrijwel iedereen in de sportschool bezig is om er beter uit te zien, wordt er vaak ook aandacht besteed aan de uitstraling van kleding. Een shirt van de sportschool of workout-gerelateerd thema is vrij populair. Voor schoenen zijn Nike Air Max en hippe sneakers populair, maar uiteraard niet vereist.

Sportkleding afhankelijk van niveau sporter

Een opvallende trend in de sportschool is dat men sportkleding lijkt te dragen afhankelijk van het niveau. Zo draagt de gemiddelde beginner vaker een enigszins wijd shirt met mouwen, een lange broek en sportschoenen die voorheen voor andere sporten gebruikt werden. De gevorderde sportschoolganger draagt daarentegen vaker strakke shirts of tanktops en heeft schoenen speciaal voor de sportschool. Vanzelfsprekend behoren deze trends niet tot een dresscode of sociale norm.

Ontvang denieuwsbrief