Schoenen in de sportschool

Schoenen in de sportschool moeten ondersteuning en grip bieden om veilig te kunnen sporten. Voor veel sporters is ook de uitstraling van de schoenen een factor die meespeelt.

Kiezen voor de juiste sportschoenen

Sportschoolschoenen moeten aan enkele eisen voldoen om geschikt te zijn. Tijdens het sporten wordt er vaak veel druk gezet op de benen en voeten. Deze moeten dan ook goed ondersteund worden door de schoenen. Bovendien moeten de schoenen grip bieden, want uitglijden tijdens een zware oefening kan tot fikse ongelukken leiden. Schoenen dragen die niet geschikt zijn om op te sporten zijn een risico en passen bovendien niet binnen de sportschool dresscode. Een geheel andere factor waar veel sporters op letten is de uitstraling van sportschoenen. In de sportschool draait het vaak ook deels om gezien te worden en goed voor de dag te komen. Gelukkig zijn er diverse schoenmerken die op beide aspecten inspelen: functionaliteit en uitstraling.

Factoren om op te letten bij sportschoolschoenen

Ga je sportschoenen kopen voor de sportschool, dan zijn er enkele factoren om op te letten. Hieronder volgt een lijstje met de belangrijkste punten:

Pasvorm, inclusief sportsokken

Nog belangrijker dan bij normale schoenen is de pasvorm van sportschoenen. Bij intensieve sport kunnen er sneller irritaties aan de voeten optreden, wat simpel voorkomen kan worden door kritisch te zijn bij het passen van schoenen. Houd bij het kiezen van een schoenmaat ook rekening met het feit dat je dikke sportsokken draagt in de schoenen en de voeten bovendien enigszins uitzetten tijdens het sporten. Soms is het nodig om sportschoenen met een grotere maat dan gebruikelijk aan te schaffen.

Goede vorm van de schoenen

Vermijd schoenen waarin enigszins gegleden wordt bij draaiende bewegingen. Dit glijden kan erg snel leiden tot blaarvorming en schaafwondjes, waardoor sporten in de toekomst lastiger wordt.

Dikte van de zool

Met name bij het gewichtheffen is het belangrijk om niet te ver van de grond af te staan door een dikke schoenzool. Kies voor schoenen met grip, maar een lage zool. Schoenen met een te groot kussen maken het lastiger om kracht te zetten vanuit de benen. De demping vangt een deel van de energie op, waardoor deze energie niet vertaald wordt in kracht om het gewicht te heffen. Een goed gevoel met de grond helpt bovendien bij het correct uitvoeren van de oefeningen.

Buigpunt van de schoen

Het buigpunt van de schoen bevindt zich doorgaans rond het midden van de schoen. Probeer deze vooraf uit en kijk of dit buigpunt geschikt is om bijvoorbeeld op hard te lopen. Voelt het buigpunt onprettig aan, dan is de schoen niet geschikt en kan deze tijdens het sporten irritaties veroorzaken.

Algeheel comfort

Minstens zo belangrijk als een dunne zool en goede pasvorm, is het algehele comfort dat de schoen biedt. Zijn er punten waar de schoen te strak of juist te los zit, maar is de pasvorm wel goed, dan is het toch goed om nog even verder te kijken. Tijdens intensieve sport worden kleine minpunten aan de sportschoen uitvergroot. Tijdens het lopen is het gevoel misschien nog niet storend, maar tijdens het hardlopen of gewichtheffen kan dit een ander verhaal zijn.

De uitstraling van schoenen in de sportschool

Een belangrijk onderdeel van de sportschoolcultuur is het dragen van mooie schoenen. Sterker nog, soms dragen zelfs ervaren sportschoolgangers niet speciale sportschoenen voor het trainen. Hoewel dit af te raden is, geeft het wel aan dat veel mensen waarde hechten aan mooi ogende sportschoenen. Populaire schoenen in de sportschool zijn onder meer:

  • Diverse Nike Air Max modellen
  • Air Jordans
  • Saucony Kinvara modellen
  • Adidas Performance modellen
  • Hoge All Stars

Van de genoemde modellen lijken de All Stars wellicht niet geschikt voor de sportschool. De platte zool in combinatie met het hoge ontwerp maken ze echter vrij goed om mee gewicht te heffen. Tegelijkertijd zien All Stars er ook goed uit. De beste schoenen voor de sportschool? Kies voor een combinatie van functionaliteit en uitstraling.

Ontvang denieuwsbrief