Sportschool dresscode

Na lang twijfelen besluit je de stap eindelijk te maken: een sportschoolabonnement. Vol goede moed wil je voor het eerst voet zetten in de gevreesde gym, maar de vraag is: wat trek je aan? In de gemiddelde sportschool is er een specifieke dresscode. Soms ligt deze vast in de huisregels, maar in veel gevallen gaat het ook om ongeschreven regels. Het kan geen kwaad om je te verdiepen in deze sportschool dresscode, want het kan een hoop pijnlijke en vervelende situaties voorkomen.

Algemene norm in de sportschool

Voor zowel mannen als vrouwen gelden er enkele standaardregels waar iedereen zich aan moet houden. Zo wordt op blote voeten sporten, voor zowel mannen als vrouwen, niet geaccepteerd uit een hygiënisch oogpunt. Hoewel de dresscode vrij ruim is in de gemiddelde sportschool, is het wel gebruikelijk om ook daadwerkelijk sportkleding te dragen. Het dragen van spijkerbroeken, overhemden of soortgelijke kleding levert gegarandeerd gekke blikken op. Bovendien is dit geen prettige kleding om in te sporten. Ook is het de norm om altijd een handdoek mee te hebben die op het apparaat gelegd wordt tijdens het gebruik. Na gebruik is het gebruikelijk om het apparaat schoon achter te laten, eventueel met een speciale spray die in veel sportscholen gevonden kan worden. In veel sportscholen is het gebruik van een handdoek een huisregel.

De sportschool dresscode voor mannen

Als man kun je een hoop dragen in de sportschool. In principe is er één gouden regel waar mannen in de sportschool zich altijd aan moeten houden: geen ontbloot bovenlichaam. Bij veel sportscholen ligt dit vast in de huisregels. Hier niet aan voldoen kan leiden tot een ongemakkelijke waarschuwing. Is een ontbloot bovenlichaam niet verboden in de sportschool, dan is het alsnog sociaal niet geaccepteerd. Het grootste punt is dat het als niet-hygiënisch gezien wordt. Een typische gymoutfit voor mannen bestaat uit een shirt (strak of los) en korte sportbroek, hoewel ook lange joggingbroeken vaak gedragen worden. Een tanktop is populair, maar niet altijd toegestaan vanwege de blote schouders. Voor schoenen zijn de meeste sportschoenen en sneakers prima. Het gaat hierbij vooral om comfort.

De sportschool dresscode voor vrouwen

Voor vrouwen is de legging het meest populaire kledingstuk, vaak in combinatie met een hemdje, al dan niet strak. Zeer korte, strakke broekjes zijn over het algemeen minder sociaal geaccepteerd, maar niet perse een no-go. Tennis- of hockeyrokjes dienen vermeden te worden in de gym. Ook voor vrouwelijke sporters geldt dat het bij schoenen vooral gaat om comfortabele sportschoenen of sneakers. Op het gebied van ondergoed is een sport-bh de norm. Voor make-up is er niet perse een dresscode. Wel heersen er altijd vooroordelen bij sommige mensen. Dit betekent dat sommige sporters wellicht een vooroordeel hebben bij een vrouw die uitgebreide make-up draagt in de sportschool. Vanzelfsprekend is het wel aan te raden om make-up te dragen die niet uitloopt. Ook is make-up die de huid te veel bedekt niet aanbevolen, omdat dit het zweten moeilijker maakt, wat kan leiden tot verstopte poriën.

Ontvang denieuwsbrief